loading spinner
familie-systeem

Familie systeem

You don't choose your family
They are God's gift to you,
as you are to them.

Desmond Tutu

Familysysteem

Je bent onlosmakelijk verbonden met je familie.

Dit inzicht kan even slikken voor je zijn. We denken graag dat we een individu zijn, dat we los staan van onze (voor)ouders. Wij maken onze eigen keuzes. Toch?

Wanneer je je realiseert dat ieder mens niet alleen een individu is met een eigen set behoeften en waarden, maar ook onderdeel uitmaakt van een groter geheel, een systeem, wordt ineens het grotere (dikwijls compleet onbewuste) plaatje helder. Waarom lukt het je niet om bepaalde keuzes te maken, hoewel je je waarden kent?

Waarom is het zo moeilijk om daadwerkelijk in de wereld te zetten wat je nodig hebt, terwijl je zo expliciet je behoeften kent?

Antwoorden op deze vragen zijn dikwijls terug te voeren op het eerste en dikwijls belangrijkste systeem waar jij onderdeel vanuit maakt: je familie.

In elke familie gelden onbewuste wetten die over orde, balans en inclusiviteit gaan. Hoewel deze wetten of regels nooit expliciet zijn gemaakt, kent elk lid van de familie de ‘code’. Het bewust maken van deze patronen en lijnen, en analyseren waar ze je helpen en waar ze je belemmeren kan enorm helpen in je reis van ontketening. 
Boek hier een college over de kracht van een familiesysteem als je meer wil weten over dit specifieke onderwerp.