loading spinner
waarden

Waarden

He who has a Why to live for
can bear almost every How.

Friedrich Nietzsche

Waarden

Vanaf onze geboorte is onze blik naar buiten gericht. We zijn van nature nieuwsgierige wezens en kijken naar wat er buiten ons gebeurt om ons gedrag te bepalen.

Ook bij het maken van keuzes geldt dat we allemaal onbewust geneigd zijn om naar buiten te kijken, naar onze omgeving. Wat is ‘done’ en wat is ‘not done’. Dikwijls volgen we klakkeloos de criteria die onze ouders aanhouden bij het maken van keuzes, zonder ons af te vragen wat wij zelf echt belangrijk vinden.

Op het moment dat je besluit je gedrag niet meer te laten sturen door wat er buiten nodig is, maar door wat er binnen in je nodig is, neem je regie over je leven op een duurzame en unieke manier die past bij wie jij in essentie bent.

Het kennen van je eigen waarden biedt je een belangrijke en stevige basis bij het maken van keuzes van binnenuit. Je gaat in jezelf op onderzoek uit waar jij in gelooft, wat jij daadwerkelijk belangrijk vindt en waar je alles voor zou opgeven.

Weten waar jij voor gaat, waar je voor staat en welke zaken voor jou niet onderhandelbaar zijn kan je enorm helpen in de afwegingen die je op een dagelijkse basis maakt. Wat geef je voorrang en waarom? Werk je bij een organisatie die jouw waarden deelt en zo nee, hoe verhoud je je daar dan toe? Hoe kun je het best over waarden in gesprek gaan en wat doe je bij een waardenconflict?
Wanneer je leert om van binnenuit te communiceren over wat jij belangrijk vindt en door jouw waarden een prominente plek te geven in je leven, kom je in een andere laag terecht in het contact en in de communicatie met anderen. Je gaat steeds meer communiceren op een verbindend niveau in plaats vanuit confrontatie en je gaat snappen dat veel mensen andere dingen belangrijk vinden dan jij, dat ze daarom andere keuzes maken en dat dit niet per se een persoonlijke afwijzing of een drama hoeft te zijn.

Boek hier een college over Waarden als je meer wil weten over dit specifieke onderwerp.