loading spinner
verandwoording

100% verantwoordelijkheid

Wie naar buiten kijkt, droomt.
Wie naar binnen kijkt, ontwaakt.

Carl Jung


100% Verantwoordelijkheid

Al die inzichten zijn prachtig. Een inzicht zal echter slechts een inzicht blijven als je er niet 100% voor gaat staan en het inzicht in de praktijk brengt.

Verantwoordelijkheid nemen voor wie je ten diepste bent is om verschillende redenen lastig:

1. Vol in je talent staan verwarren veel mensen met onbescheiden zijn. En in Nederland wil niemand dat zijn. ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’.

2. We zijn ons niet bewust van de impact die onze eigen overtuigingen hebben op de gebeurtenissen in ons leven. We leggen de verantwoordelijkheid dikwijls automatisch buiten ons bij negatieve gebeurtenissen. Iedereen moet veranderen bij voorkeur. Maar wij niet. Wanneer je inziet dat alles wat zich buiten je afspeelt, een reflectie is van je eigen binnenwereld, je eigen gedachten, je eigen overtuigingen, kun je daar verantwoordelijkheid voor nemen en invloed uitoefenen op wat jij wilt dat er gebeurt in jouw leven.

3. We zijn mentaal geneigd vooral met de zaken van de ander bezig te zijn. Hoewel dit dikwijls vanuit een goede intentie gebeurt, is het de vraag wie zich mentaal met jouw leven bezighoudt als jij je mentaal puur op anderen richt. Hoe moet je dan verantwoordelijkheid nemen?
4. In het Westen verwarren we schuld en verantwoordelijkheid. Niemand wil schuldig zijn, dus nemen we (onbewust) onze verantwoordelijkheid niet. Omdat we niet willen falen, niet afgerekend willen worden.

Wanneer je deze redenen bekijkt, erop reflecteert en ermee aan de gang gaat, zal het je stukje bij beetje steeds beter lukken om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leven en je eigen keuzes en zul je je energie steeds meer kunnen en weten te richten op de doelen die jij jezelf gesteld hebt en die jij wilt bereiken in jouw leven.

Boek hier een college over 100% Verantwoordelijkheid als je meer wil weten over dit specifieke onderwerp.