loading spinner
psychologische-behoefden

Psychologische behoeften

Je gaat het pas zien,
als je het doorhebt.

Johan Cruyff

Psychologische behoeften

In onze Westerse maatschappij zijn we geneigd om te focussen op gedrag. Gedrag is namelijk zichtbaar. Je kunt zien of toetsen wat iemand weet, doet en kan. We zijn niet alleen op deze laag gefocust, we zijn er door geobsedeerd. Hoe kun je gedrag verbeteren, effectiever worden, je aanpassen aan wat er van je wordt verwacht en gevraagd? Dit begint al op de basisschool en het stopt niet, tenzij jij het zelf stopt

De eerste stap in je reis is om je mindset op dit punt te veranderen. Je stopt met je focus te leggen op buitenwereld en op de mal waar je in moet passen en jezelf de vraag te stellen ‘wat moet ik doen om in het plaatje te passen?’ In plaats daarvan begin je met de vraag: ‘Wat heb IK nodig om gelukkig en vervuld te zijn?’
Door die verandering in mindset ga je meer naar binnen kijken dan naar buiten en het is juist binnen in je dat je jouw psychologische behoeften kunt vinden. Elk mens krijgt bij zijn geboorte een unieke set behoeften mee. Primaire behoeften (zuurstof, water, onderdak, voedsel), waarin elk mens gelijk is en psychologische behoeften (zoals bv. behoefte aan vrijheid, aan aandacht, aan diepgang, aan structuur) die van mens tot mens verschillen.

Wanneer je besluit je aandacht naar binnen te richten is de zoektocht naar jouw psychologische behoeften het startpunt. Deze behoeften zijn belangrijke richtingaanwijzers op je pad. Ze vertellen je waar je energie van krijgt en waar je talent ligt. Het is daar waar je zoektocht zou moeten beginnen.

Vind je daar een antwoord op, dan heb je een sterk kompas in handen om van binnenuit regie te nemen over je werk en over je leven.

Boek hier een college over Psychologische behoeften als je meer wil weten over dit specifieke onderwerp.